Madam Secretary

Jeg har i et tidligere indlæg langet kraftigt ud efter Bill Clintons fantastisk langtrukne selvbiografi. Til sammenligning vil jeg fremhæve hans udenrigsminister Madeleine Albrights anderledes oplivende selvbiografi “Madam Secretary”, som jeg netop har læst mig igennem.

Ofte skimmer jeg i politiker-biografier de første kapitler om deres opvækst og ungdom, for at begynde nærlæsningen når de begynder at få magt og det begynder at blive interessant. Men med Madeleine Albright var det anderledes. Hendes opvækst som datter af tjekkiske diplomat-forældre, som flygtede til USA i forbindelse med 2. verdenskrig, var fascinerende læsning. Og hendes historie er endnu et lysende eksempel på “the american dream”, hvor man kan gå fra at være ildeset tjekkisk indvandrer til at blive den højst placerede kvinde i USA’s historie.

Hvor Bill Clinton gik overdrevet kronologisk frem uge for uge, så er der også en vis kronologi i Albrights bog. Men hun har tilgengæld prioteret stoffet og tager ikke alt hvad hun har oplevet med, men fokuserer på de store centrale emner som fredsprocessen i Mellemøste, Balkan, fohandlingerne med Nordkorea og lignende. Og det er en stor kvalitet i forhold til Clinton.

Er man interesseret i nyere amerikansk historie og især Clintons tid i det Hvide Hus, så er “Madam Secretary” anbefalelsesværdig.

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *