VL-grupper og målgrupper

Torsdag aften kl. 21.25 i DR TV’s Magasinet Penge var det store slagnummer afsløringen af netværkene i dansk erhvervsliv med de såkaldte VL-grupper, som det store omdrejningspunkt under overskriften “Danmarks mest magtfulde netværk”.

Tillad mig i den forbindelse at påpege en række ting.

For det første er det ikke første gang at VL-grupperne er kommet i mediernes søgelys. Det er sådan en lyssky ting, som tages op cirka hvert andet år – hver gang med vinklen om at det er et suspekt og fordækt netværk, hvor studehandler indgås og den virkelige magt i samfundet er funderet. Men i virkeligheden ville det da være bekymrende hvis ikke danske erhvervsledere netværkede og på den måde udvekslede erfaringer om virksomhedsledelse.

For det andet så har indslaget og vinklen på indslaget sammen med Magasinet Penges tidligere indslag om bonuspoint (som også blev taget under kærlighed behandling her på webloggen) fået mig til at filosofere lidt over målgrupper.

Mens aviser som Dagbladet Børsen, Berlingskes Business-sektion og Jyllands-Postens lyserøde Erhverv & Økonomi-sektion skriver om erhvervslivet til erhvervslivet, så virker det i stigende grad som om Magasinet Penge laver tv om erhvervslivet til den almindelige menigmand (med en ultraslidt floskel kaldet hr. og fru Jensen). Lidt ligesom Politikens erhvervsdækning, så er det, sat lidt på spidsen, ofte ud fra præmissen “erhvervslivet er som udgangspunkt ondt og alt hvad erhvervslivet gør, gør det med onde og profitmaksimerende hensigter”. (Hvilket i øvrigt minder om et større dansk oppositionspartis tilgang til erhvervslivet og erhvervspolitikken 🙂 ).

Naturligvis har Magasinet Penge en langt bredere målgruppe og emnerne skal selvfølgelig også udvælges derefter. Men det er min naive overbevisning at hr. og fru Jensen også sagtens ville kunne få noget ud af noget tungere erhvervsjournalistik. Man kunne jo evt. tage de blødere emner op, som eksempelvis human ressource, den lærende organisation, vidensdeling, den moderne vidensarbejder, globaliserings udfordringer og toplederens behov for erfaringsudveksling (og her kunne VL-grupperne faktisk inddrages som et positivt element, hvilket i sig selv ville være nyskabende i dansk journalistik).

For den tone, som Magasinet Penge har slået an i den seneste udsendelse og den udsendelse om bonuspointene, om at “dansk erhvervsliv mødes i hemmelige netværk og ryger og rejser på bekostning af prisen på din og min charterflybillet til Antalya” er næsten ikke til at holde ud – og udtryk for en gammeldags forstokket tilgang.

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg. Bogmærk permalinket.

0 svar til VL-grupper og målgrupper

  1. Peter Strauss skriver:

    Er, selvsagt, meget enig med dine og andres betragtninger på blandt andet bonuspoint området (sjovt nok..) – og andre steder. Dog er jeg ikke nødvendigvis helt enig med dig i, at det store oppositionsparti er helt galt på den mht. erhvervspolitikken. Fx syntes jeg da, at vores erhvervspolitiske udspil – er utrolig rammen, nyskabende og interessant læsning.Interesserede kan kigge med her:http://www.socialdemokraterne.dk/default.aspx?func=article.view&id=54912

  2. Jesper Hesselberg Andersen skriver:

    At DR har brugt 48 journalister og Stig Andersen i 6 måneder, gør bare ikke historien bedre.Hvad var vinkelen? De mødes. Men vi har sku´ kortlagt dem ligesom de kriminelle! Med edderkoppespind, databaser og andet pis.Hvorfor kommer der ikke en interessant historie ud af det. Eks vis at Børge Munk Ebbesen, Keld Kirk og andre virksomheder i VL-netværket støtter partiet Venstre. Eller hvad ved jeg. Nårman har brugt Stig Andersen og licensbetalernes penge på et mega arbejde, så få dog noget ud af DR!Ellers forsæt den gode blog, det er altid rart at kigge forbi.Jesper

  3. Anonymous skriver:

    Måske har du ret. Men der vil altid være brug for en kritisk presse – tænk på Nordisk Fjer, Hafnia-sagen. Arlas utrolige arrogance, Danish Crowns revolverpolitik – you name it.Og så vidt jeg kan huske, har der i “Penge” været positiv omtale af skibsreder Mærsk McKinney-Møller. Men det eneste uhæderlige, andre har kunnet gribe ham i, er vist restaurantregninger, som man ikke måtte betale for medarbejderne, selv om de havde arbejdet over.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *