Forbruger-dokumentarer

Der var engang, hvor tv-dokumentar udsendelser var sådan nogen der afslørede Pedal Ove, PET, Politiets brug af Dan Lynge som hemmelig agent, Tvind-sagen, Ophugningen af DSB-færger på en strand i Indien og brugen af Boneloc.

Grunden til at jeg sidder og mindes de hæderkronede tv-dokumentar-dage skyldes de to programmer “Operation X” og “Konsum”, som her til aften løb over skærmen på hver sin public-service tv-kanal.

For nu til dags er den “rigtige” tv-dokumentar, der væltede ministre og rystede nationen i måneder og år, udskiftet med det man vel nærmest kan kalde forbruger-dokumentarer.

Grundpillerne er en skærmglad vært som aktivt deltager i programmet og en udbredt brug af skjulte kameraer. Og dagsordenen er ikke længere at afdække myndigheder og virksomheders skandaløse adfærd gennem måneders intensiv researh. Nej, det er derimod udskiftet med en gang afslørende tv om hvorvidt vi forbruger kan være sikre på at tilstandsrapporten er fyldestgørende eller om restauranten er rottefri.

Bevares, det er da også vigtige spørgsmål at få svar på. Men hvorfor skal vi nøjes? Hvad er der blevet af den gode gammeldags tv-dokumentar, som udløste Cavlinger, lovændringer og undersøgelseskommissioner?

Umidelbart kunne man få den mistanke at programplanlæggerne skæver for meget til seertallene og glemmer at tænke på hvad der kan være med til at ændre samfundet og ikke blot spare et par kroner for hr. og fru Danmark.

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *