Fokus

Kan vi mænd virkelig ikke overskue at læse en tekst, der er længere end en A4-side? I hvert fald ikke hvis man skal tro det nye ugemagasin for mænd mellem 30 og 50 år, Fokus, der udgives af Aller.

Magasinets chefredaktør skriver i sin leder på side 3 i premierenummeret, der kom på gaden i dag, at ”Fokus vil hver uge tilbyde dig velskrevne journalistiske historier, der går bagom.” Og det er jo en fin ambition at have. Problemet er blot at man kommer ikke tilnærmelsesvis ”bagom” emnerne når de behandles så overfladisk, som det er tilfældet i Fokus.

To opslag med en tekst af en A4-siders længde og nogle store billeder. Det er hvad Fokus forstår ved at gå bagom. Jeg ville foretrække færre men længere artikler, gerne delt op i flere elementer såsom en hovedhistorie, et par sidehistorier, bokse og andet udstyr. Og mon ikke godt målgruppen, mænd mellem 30 og 50 år, kunne overskue lidt længere artikler? Folk, der vælger at købe et magasin af denne kaliber hver uge har sandsynligvis taget en mellemlang eller lang videregående uddannelse.

De ekstra spalter kunne man sagtens bruge på at gå noget mere kritisk til emnerne og de personer man interviewer, samt give artiklerne noget mere tyngde. Med grundigere research kunne artiklen ”B&O på sikker kurs” eksempelvis være blevet mere end blot den sædvanlige hyldest af Struer-virksomheden. Eksempelvis fremhæves B&O’s nye mobiltelefon på en lyserød sky uden at bore i hvordan B&O forsøgte samme mobileventyr for år tilbage uden den store succes.

Også en helt konkret sætning som denne i interviewet med Daniel Agger er helt hen i vejret lyserød og ukritisk; ”(…) med en årsløn på svimlende 13-15 millioner kroner følger også et enormt, dagligt pres, der kunne få de fleste fodboldben til at skælve af nervøsitet. Det sker ikke hos Daniel Agger.”

Sproget er generelt ikke noget at råbe hurra for, og vækker minder om de opgaver vi skrev på Den Gode Historie (Introforløbet de første 10 uger på Journalisthøjskolen). Umiddelbart er det imponerende at det tidligere DR-Dokumentar-koryfæ Stig Andersen skriver i Fokus, men når man læser hans interview med den nye TV2-chef Per Michael Jensen forstår man hvorfor han lavede tv.

Man kan med rette indvende at bladets tophistorie om at Jens Rohde skræmmer Venstre-vælgerne væk, ligeså godt kunne have været den stik modsatte – baseret på den samme meningsmåling bladet har fået lavet, men blot udlagt på en anden måde. Fokus har stillet 2220 Venstre-vælgere tre spørgsmål og bygger historien op på det første spørgsmål, hvor 44 procent svarer at Jens Rohde efter deres opfattelse ikke repræsenterer Venstres holdninger. I de to andre svarer 75 procent at Rohde ikke er en belastning for regeringen og Anders Fogh, mens 79 procent ikke mener at Rohde bør fratages sin post som politisk ordfører. På baggrund af disse to ville en overskrift som ”V-vælgere bakker Rohde op” være lige så rigtig. Selve artiklen er i øvrigt en ultra kort og overfladisk gennemgang af alt det vi i forvejen ved om Rohde.

Inden dette indlæg udvikler sig til en online-udgave af Berlingske Tidendes ”Groft Sagt”, som er det mest mavesure og tæerkrummende jeg nogensinde har set på skrift, skal jeg skynde mig at komme med de roser som retteligt også skal uddeles til Fokus.

Stor ros for initiativet. Da jeg første gang hørte om Fokus, i fredagens udgave af Mennesker & Medier, tænkte jeg straks at det blad sikkert lige var noget for mig – det bedste fra Euroman, Berlingske Nyhedsmagasin og søndagsaviserne. Og det ér også noget for sådan en som mig, hvis indholdet får mere tyngde. For Fokus er ikke fyldt med alt det der ligegyldige ”Jeg-er-fyldt-30-men-vil-ikke-erkende-det”-gejl som Euroman er proppet med, og som Arena (læs min anmeldelse af det første nummer her) naturligvis også måtte have med. Men jeg savner at man tager målgruppen mere seriøst, lægger lidt af det der sex, sport og hurtige biler af sig (dog ikke det hele) og også skriver om de mere bløde ting i målgruppens liv, så som børneopdragelse på den mandlige måde, haveredskaber, parforhold og lignende.

Stor ros for især de sidste 20 sider af bladet, som har karakter af traditionel dameblads-journalistik med kostråd og lignende, bare til mænd. Så her er det ”ugens aktietip”, ”ugens spare-hits”, film, bøger, computerspil og opskrift på lækker mad til kæresten/konen (med den bagtanke at kunne komme i kanen med hende), der står på plakaten, uden at det bliver alt for Euroman-snobbet med vin til 2.500 kroner. Også hatten af for tv-programmet, som optager 32 ud af de 128 sider og leverer et godt overblik over de væsentligste film og den vigtigste sport i den kommende tv-uge.

Et sidste lille skud fra hoften får Fokus dog for deres fotoserie med nøgenbilleder af en bleg lyshåret dansk pige med gajoler på et strygebræt, som pludselig dukker op midt mellem to faktisk ganske udemærkede artikler om Pluto og et 40 år gammelt uopklaret mord. Helt ærligt, de fleste mænd mellem 30 og 50 år er enten gift eller har fast kæreste. Vi har ikke behov for at se på en 24-årig bleg pige fra provinsen. Heller ikke selvom hun var med i Robinson. Vi vil gerne have lidt lir indimellem, men så giv os i det mindste noget pænt med nogle flotte erotiske billeder!!

Tre ud af fem fjerpenne – primært for initiativet. Det er jo trods alt det første blad og har potentialet til at udvikle sig til noget rigtig godt, som jeg i hvert fald ikke kan finde på bladhylderne i dag.

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg. Bogmærk permalinket.

0 svar til Fokus

  1. Kasper skriver:

    Tak for anmeldelsen. Tror dog også, jeg vil holde mig fra Fokus – ligesom Arena heller ikke helt fanger mig. Men jeg er jo nok også ældre end målgruppen – indeni.Jeg er dog ikke helt enig med dig i, at B&O’s første mobiltelefon ikke var en succes. Det var et rip-off af Ericssons GH388 (mener jeg var model-nr.), og det var en af svenskernes største successer tilbage i 1995 (mener jeg).Gh388 i B&O-design viste, at man sagtens kunne tage en mobiltelefon og give den noget pæn indpakning på. Den matchede fuldstændig den legendariske Beolink 1000-fjernbetjening, og jeg var blandt dem, der brændende ønskede mig en B&O-mobil dengang.At Serene ikke er noget at råbe hurra for kan vi dog hurtigt blive enige om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *