Blodspor i sneen – mordet på Olof Palme


Hvem trykkede på aftrækkeren og hvem stod bag, da Sveriges statsminister Olof Palme fredag den 28. februar 1986 klokken 23.21 blev skudt ned og dræbt på hjørnet af Sveavägen og Tunnelgatan i det centrale Stockholm?

Det spørgsmål forsøger den svenske læge Jan Bondeson at besvare i bogen ”Blodspor i sneen – mordet på Olof Palme”, som oprindeligt er skrevet på engelsk og netop udkommet på dansk.

På de 304 sider gennemgår Bondeson minutiøst de mange mulige forklaringer, og piller dem fra hinanden en for en. Både de mest omtalte og efterforskede, såsom Christer Petterson, PKK-sporet og den højrenationale politikonspiration, men også de helt langt ude konspirationer, så som teorien om at Palme selv fingerede mordet, steg ud af ambulancen på vej til sygehuset, lagde en død bøsse på båren i stedet og i dag opholder sig på Rhodos, hvor han sælger is om dagen og fester i bøssemiljøet om natten!!

Styrken ved Bondesons bog er at han gennemgår alle tænkelige teorier, hvorimod mange tidligere værker har beskæftiget sig indgående med en enkelt teori og forsøgt at bevise den. ”Blodspor i sneen” er derfor både en god bog for de, der ikke tidligere har beskæftiget sig indgående med Palme-mordet og os, der ikke har været ude i alle hjørner.

Grundlaget for Bondeson er andre bøger, rapporter og lignende. På den baggrund afviser han som sagt selv de mest efterforskede teorier om PKK og Christer Petterson. Men nogen har jo gjort det – medmindre man vælger at tro på at Palme er issælger og partybøsse på Rhodos!!

Bondeson peger til sidst i bogen på en kombination af de såkaldte Sydafrika- og Bofors-spor, som det mest sandsynlige. Sydafrika-sporet handler om at den Sydafrikanske efterretningstjeneste skulle stå bag. En agent, der blandt andet har boet i Sverige som barn, har tilsyneladende tilstået mordet, ligesom han har ejet en revolver af den kaliber, der blev brugt!! Bondeson mener at denne agent eller måske en eller flere højrenationale betjente udførte selve mordet, men at det var bestilt af blandt andet våbenkoncernen Bofors og en række internationale mellemmænd, for at dække over bestikkelse i forbindelse med en våbenhandel mellem Bofors og Indien til 8,4 milliarder kroner.

Palme havde i efteråret 1985 indskærpet over for Bofors at de ikke måtte bruge bestikkelse for at sikre sig ordren foran et fransk firma. Men det gjorde firmaet alligevel, hvilket blev afsløret af den indiske presse efter mordet. På morddagen havde Palme besøg af Iraks ambassadør, der siden blev informationsminister(!). Han har tilsyneladende fortalt at Bofors ulovligt solgte våben til Iran. Efter mødet med ambassadøren kom Palme for sent til en ministerfrokost og virkede dybt rystet. Bondeson spekulerer i at det skyldes, at Palme var blevet opmærksom på hvad Bofors egentlig gik og lavede – både i Iran og i forhold til den indiske ordre.

Bofors og slænget har derfor valgt at gøre Palme kold inden han fik kolde fødder og forsøgte at redde sit eget skind, er Bondesons teori. Eller at Bofors og co. havde planlagt mordet inden. At de har et klokkeklart motiv hersker der i hvert fald ikke tvivl om.

På 8. semester på Journalisthøjskolen skrev jeg en lille 10-siders opgave om hvem, der kunne have myrdet Palme på det fantastiske fagspeciale Krig, Krise og Katastrofejournalistik (Vi tilføjede dog et fjerde K i form af konspirationer). I forbindelse med den opgave blev jeg ligesom Bondeson overbevist om at Bofors- og Sydafrika-sporene er ret gode bud på en forklaring. Jeg er i hvert fald ret sikker på at Christer Petterson (eller en anden lonely rider) ikke har gjort det!

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg. Bogmærk permalinket.

Et svar til Blodspor i sneen – mordet på Olof Palme

  1. Niel Krisian skriver:

    Illuminati!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *