Håndbog for statsministre

Bogen ”Håndbog for statsministre” burde være pligtlæsning for alle, der har ambitioner om eller er i gang med at skabe sig en politisk karriere. For her kombinere forfatterne Susanne Hegelund og Peter Mose to ting, som ikke ofte slås i hartkorn – nemlig politik og ledelse.

Ved hjælp af konkret udgangspunkt i Foghs styring af koncernen Danmark A/S og Helle Thornings forsøg på at styre en virksomhed i krise, gennemgår forfatterne hvordan politikerne kunne bruge de fem lederdyder (visionen, kommunikationen, samarbejdet, resultaterne og det personlige lederskab) i politik.

Det tankevækkende er hvor usædvanligt dårlige politikerne er til at bruge de ting, som opfattes som hele normale i den virkelige verden. Hvorfor faldt stort set hele Christiansborg bagover da Thorning-Schmidt gennemførte MUS-samtaler med S-gruppen og hvorfor gælder det kompetenceløft, som politikerne mener befolkningen har brug for, ikke dem selv?

På de første 150 af bogens i alt 366 sider går det lidt trægt og fokus skifter lige lovlig rigeligt frem og tilbage, men derefter kommer der lidt mere styr på tingene og de sidste kapitler er endog særdeles veldisponerede. De kan dog ikke rette op på at der godt kunne have været luget lidt ud i tomgangssnakken og strammet lidt op generelt.

Bogen er ikke blot en håndbog for landets førstemand, men for alle der vil begå sig i landspolitik, i det den blandt andet ser på hvordan man kommer til tops i partierne, hvordan det er for en ikke-politiker at blive minister og hvordan man undgår at blive levebrødspolitiker men stadig have et rigtigt job uden for Christiansborg at falde tilbage på.

Ideen med at trække ledelsesteorier og moderne managementfilosofier ned over det politiske lederskab er enkel, men også samtidig genial. Bogen kunne godt have været 50 sider kortete, men samlet set er det befriende at læse om politik set fra en helt anden vinkel end normalt og som stiller nogle centrale spørgsmål om den måde politiske ledere leder.

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *