Tony Blair – en politisk biografi

Med en fortid som juniorrådgiver for Tony Blair og nu professor i statskundskab i Aberdeen, har Mads Qvortrup forudsætningerne i orden for at have lavet en særdeles læseværdig politisk biografi om netop Tony Blair.

Bogen, ”Tony Blair – en politisk biografi”, udkom i november og er en grundig indføring i Blairs opture og nedture. Samtidig forsøger Qvortrup at finde svar på flere af Blairs mest kontroversielle handlinger. Hvorfor valgte socialdemokraten Blair eksempelvis at sætte sit politiske liv på spil ved at gå ind i Irak hånd i hånd med Texas-republikaneren Bush?

De 217 sider emmer af indsigt og viden, samt en god evne til at analysere. Her er ikke blot tale om en dansk London-korrespondent, der har nedfældet et udpluk af det han har læst i aviserne og andre biografier. Her er tale om en mand, der selv har været en del af gamet samt arbejdet professionelt med at forske i emnet. Hans akademiske tilgang spiller positivt ind ved at han kun forholder sig til Tony Blairs politiske virke, og sparer os for detaljer om privatmanden Tony. Desuden er det for novicer ud i engelsk politik også rart med de mange referencer tilbage i tiden til Thatcher-tiden og tidligere tiders store engelske politikere.

Især perioden inden Blair bliver premierminister i 1997 og de første to – tre år ved magten gennemgås grundigt. Derefter skøjter Qvortrup lidt lettere henover tingene og slår kun ned på absolut nøglebegivenheder som eksempelvis invasionen af Irak i 2003. Og det er i grunden en skam. Jeg kunne sagtens have brugt yderligere 100 sider, for at perioden 2000 – 2004 kunne være blevet dækket bedre.

Biografier om meget store og/eller meget karismatiske politikere har en tendens til at blive en anelse ukritiske og/eller rosende. Men det er ingenlunde tilfældet her. Qvortrup går særdeles hårdt til værks og ender med på sidste side at pille ham ned af den piedestal, som mange medier og eksperter har haft en tendens til at sætte ham op på – især i de første fire år.

Han konkluderer således at Blair ikke var en personlig tragedie, men at det også er svært at se ham som en reformator på linje med fortidens store engelske politikere som eksempelvis Attlee – der etablerede velfærdsstaten 1945 – 51). Han ender med at betegne Blair som en udfordrer, der dog ikke blev til helt så meget som hans tilhængere havde forventet.

Sæt trygt denne bog på ønskeseddelen til jul, hvis du ved hvem Tony Blair er, men godt kunne tænke dig at vide meget mere.

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *