Jagerfly og bestikkelse – del 2

For et lille år siden skrev jeg første gang om hvordan ordet “bestikkelse” er kommet op til overfladen hver gang Gripen har fået ordrer.

Nu ser der ud til at være sket en række nye ting i sagen om hvordan bestikkelse indgik i aftalen i 2003 om at lease 14 Gripen-fly til Tjekkiet.

FBI er således gået ind i sagen om en østrigsk banks overtagelse af en tjekkisk bank. Østrigerne beskyldes for at have bestukket en lang række mennesker i kampen for at sikre sig den tjekkiske stats andel i den tjekkiske bank. I den forbindelse er to medarbejdere fra den østrigske bank stået frem og fortalt at de var involveret i lyssky bankoverførsler, der gik gennem banken i forbindelse med Gripen korruptionsskandalen.

Tjekkiske, svenske og britiske myndigheder har tidligere undersøgt sagen og konstateret at bestikkelse indgik i salget, men de har ikke kunne bevise hvor meget og til og fra hvem. Lignende undersøgelser har været gennemført i Ungarn og Sydafrika, hvor man også har købt Gripen-fly. Også her kunne man konstatere at der havde været tale om en vis grad af bestikkelse.

Den engelske våbenproducent BAE Systems ejer 20 pct. af Gripen International og derfor har “Serious Fraud Office” tidligere været på sagen og forsøgt at indgå et forlig med BAE Systems om at våbenproducenten skulle betale mellem 500 mio. og 1 mia. pund. Men det vil BAE Systems ikke. Serious Fraud Office har derfor i oktober besluttet at bede anklagemyndigheden om at rejse sag mod BAE Systems.

Gripen er som bekendt den ene af tre kandidater i kapløbet om at blive fremtidens danske kampfly.

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Indkøb af nye kampfly og tagget , , . Bogmærk permalinket.

0 svar til Jagerfly og bestikkelse – del 2

 1. Anonymous skriver:

  Sagen blev umiddelbart lukket i løbet af den forgangne sommer, da det ikke kunne bevises at SAAB AB eller Gripen International har samarbejdet med BAE Systems i forbindelse med betalingerne.

  http://www.thelocal.se/20110/20090616/

  Mvh.

 2. Anonymous skriver:

  PS: Altså anklagen mod SAAB AB og Gripen International… Det er muligt, at Serious Fraud Office stadig kører en sag på BAE Systems.

  Mvh.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *