Udskydelse?

Australierne har valgt at skyde indkøbet af Joint Strike Fighter-kampfly til hjørnespark. Usikkerhed omkring den endelige pris for flyet har fået aussierne til at få kolde fødder. I stedet for at købe op mod 100 JSF’ere, nøjes de i første omgang med at købe 14 fly, der mest skal bruges til tests.

Først i 2012 vil de se på en større kontrakt. I lyset af de mange alarmklokker der ringer i JSF-projektet, så er det nok ikke verdens dårligste ide. Australierne skal først bruge flyet i 2018, så der er ikke nogen grund til at haste noget igennem.

De nye danske kampfly skal også først bruges omkring 2018, så burde vi ikke også tage den med ro og udskyde beslutningen om valg af fly til 2012? Til den tid er vi formentlig ret meget klogere på leveringssikkerhed og stykpris for JSF’erne. Socialdemokraterne har på det seneste luftet tanken.

 

Hvad taler for en udskydelse?

  • Overskridelserne af både tidsplan og budget på JSF-programmet får IC4-toget til at ligne en from spejderdreng. Der er så mange usikkerheder omkring pris, levering m.m., at det ikke ville være dumt at holde hestene lidt og se om ikke nogen af usikkerheden er blevet minimeret om 2-3 år.

  • Flere spillere i forsvarsindustrien har givet udtryk for at de godt kunne se en fidus i en udskydelse. På den måde får man længere tid til at forhandle gode modkøbsbetingelser på plads.

  • Det er ikke kun JSF-programmet, der sandsynligvis vil være mere afklaret om 3 år. Til den tid vil vi også være meget klogere på om Gripen NG overhovedet bliver til noget. Hvis ikke de kan skaffe kunder ser det jo en anelse sort ud. Endelig vil vi også være blevet klogere på fremtiden for F-18 og om US Navy har indgået en ny flerårs-aftale om produktion af en stak nye fly.

 

Hvad taler imod?

 
  • Hvis vi overhovedet skal have bare en lille chance for at få lov til at levere dele til alle kommende mere end 3.000 JSF-fly, så skal vi til at komme på plads og vise Lockheed Martin at vi vil det her.

  • Ejeren af den ”indflydelsesrige blog” er ved at være træt af at skrive om kampfly. Lad os nu komme videre!! Men så længe dysten stadig kører og ingen andre medier beskæftiger sig synderligt meget med det, bliver jeg næsten nød til at klø på.
Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Indkøb af nye kampfly og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Udskydelse?

  1. Pingback: Hvid pil efter typevalg i år | andreaskrog.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *