Cavling-nominerede

I sidste uge blev de nominerede til at modtage Cavling Prisen 2007 præsenteret. Og feltet på fire enkeltpersoner og grupper ser særdeles stærkt ud, hvilket gør det svært at pege på en klar favorit. Som det eksempelvis var tilfældet i 2002, hvor prisen ikke overraskende gik til de to BT-journalister, der fik Farum/Brixtofte-skandalen til at rulle.

The nominees are:

Hans Drachmann og Anders Legarth Schmidt, Politiken: Kræftbehandling
Nomineres for at forfølge årsagerne til personlige tragedier for kræftramte mennesker, som berøres af mangelfuld behandling trods store økonomiske bevillinger og politiske løfter. Ved at stille to centrale spørgsmål ’Hvor opstår ventetiden?’ og ’Hvorfor er det ikke løst?’ har de to journalister med deres artikler påvist både mangler og muligheder i kræftbehandlingen i Danmark.

Olav Skaaning Andersen og Niels Christian Jung, DR: Doping
Nomineres for gennem en årrække at have afdækket cykelsportens intensive dopingmisbrug, som i år kulminerede med først Bjarne Riis’ doping-indrømmelse og senere med afsløringen af Michael Rasmussens urigtige oplysninger om sin færden op til dette års Tour de France. Skaaning og Jung har trods folkelig og kollegial modstand vist, at sportsjournalistik kan være både fair og kritisk.

Peter Øvig Knudsen: Blekingegadebanden
Nomineres for sine dokumentariske bøger om Blekingegadebanden, hvor han med klassisk, undersøgende journalistik, nøgtern skrivestil og gennemsigtigt kildemateriale giver en vigtig indsigt i en del af den danske venstrefløj i 1970’erne og 1980’erne. Bøgerne er et stykke perspektiveret og velfortalt nutidsarkæologi, som belyser, hvor langt en gruppe mennesker vil gå for at nå et politisk mål.

Kristian Sloth, DR: Dyretransporter
Nomineres for enkel og slagkraftig nyhedsjournalistik , som dokumenterer ulovlige og uetiske forhold i forbindelse med dyretransporter ud af Danmark. Han har sat fokus på systematisk og bevidst snyd med transporterne, og hans tv-indslag har ført til, at såvel landbrugets top som det politiske system har måttet tage en række initiativer for at standse ulovlighederne.
Mange flere var blevet indstillet af deres kolleger, men disse fire er blevet udvalgt til at gå videre til finalen. Se hele listen med indstillinger her.

Umiddelbart vurderer jeg Peter Øvig til at være den svageste i det stærke felt. Jo, jo. Hans bøger er superspændende (er i fuld gang med 2’eren netop nu), men det er begrænset hvor stor ravage bogens afsløringer har lavet i nutiden, selvom de har været heftige. Skaaning og Jung synes jeg heller ikke er de komplette ryttere, som det kræver for at vinde Cavling’en. Stofområdet er for nichepræget og deres dækning er for enøjet og kampagneagtig til at jeg synes den holder hele vejen til Cavling-podiet. De er netop ikke altid fair og kritiske – men nu er jeg nok også i høj grad en del af den folkelige modstand 🙂

Til gengæld har både Kristian Sloths dyretransport-historier og Politiken-folkenes kræftbehandlingshistorier efter min mening det der skal til for at klare sig hele vejen til Gl. Strand, og de må vurderes til at være omtrent lige store favoritter. Afsløringer af umenneskelige forhold, som går lige i hjertekulen på befolkningen og som sender chokbølger ind over Slotsholmen. Og som bare ruller videre og videre med nye afsløringer og ministre med forklaringsproblemer.

Skal jeg pege på en, der er et mulehår foran den anden, så må det være… Nej, det er too close to call.

Selv om der er tale om 2007-udgaven, så uddeles den fornemmeste danske journalistiske hædersbevisning dog formelt først 9. januar næste år.

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *