Ny færøsk krise på vej?

Kan de galopperende oliepriser udløse en ny økonomisk krise på Færøerne? Det spørgsmål melder sig unægtelig, når man læser denne historie om hvordan den færøske fiskeflåde ikke længere kan stævne ud – simpelthen fordi brændstoffet koster mere end man kan tjene ved at hive fisk ombord.

I 1992 – 93 blev Færøerne ramt af en massiv økonomisk krise, som følge af et massivt overforbrug og et pludseligt fald i indtægterne fra øernes absolut dominerende indtægtskilde, fiskeriet. Det medførte blandt andet en kolossal udvandring af færinger til primært Danmark.

I 2002-2003 lavede jeg hovedopgave på Journalisthøjskolen (sammen med den gode Kristoffer S. Madsen) om netop Færøernes økonomiske overlevelse og udsigterne til at få mere end ét ben at stå på rent samfundsøkonomisk. Her mødte vi færinger der kunne fortælle gruopvækkende historier fra krisetiderne, 10 år før.

Det store problem er at fiskeriet stadig er det altdominerende erhverv, der holder samfundets hjul i gang. Efter krisen i 90’erme forsøgte man især at opdyrke to alternative støtteben – lakseopdræt og olieudvinding. Problemet var bare at laksene i fjordene fik sygdommen ILA og at det endnu ikke er lykkedes at finde sikre oliefund. Der er spor af olie i undergrunden, men man har endnu ikke fundet nok til kommerciel udvinding. Det skyldes blandt andet et massivt basaltlag, som det er meget svært at se igennem.

Så derfor er fiskeriet stadig øernes økonomiske omdrejningspunkt. Og derfor må den nævnte historie absolut give anledning til hævede øjenbryn.

Det er i øvrigt ikke det eneste dramatiske, de har gang i, de kære færinger. Læs også denne lille historie om en lokal tsunami!!

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *