Gade: Beslutning nu, du

Mens alle andre går og taler om muligheden for at udskyde valget af nyt kampfly med 2-3 år, så leverede Søren Gade fredag et notat til forsvarsordførerne, hvor han fastslår, at det fortsat er planen at foretage et typevalg i første halvdel af 2010. Men det skal han jo sige, indtil han beslutter at sige noget andet – som han jo har gjort et par gange efterhånden…

Det 15 sider lange notat indeholder en række oplysninger som vi kendte i forvejen og en række ting, som ikke har været fremme før, eller i hvert fald ikke så præcist som her. Notatet oplister først de politiske beslutninger, der ligger på vejen mod at de nye kampfly lander i Skrydstrup ved udgangen af dette årti.

For det første skal man tage stilling til starttidspunktet for udfasningen af F-16 og dermed indfasning af de nye fly. Man vurderer i notatet at der vil gå mindst fem år fra kontraktforhandlingerne indledes og til leveringen kan starte. To år til forhandlinger frem mod underskrivelse af en endelig kontrakt og tre års produktionstid. Så hvis man skal bruge de første fly i 2016 og fase ind og ud i fire år frem til 2020, så skal man senest i gang næste år. Hvis man vurderer, at man godt kan vente med at indfase fra 2018 (vi skal trods alt ikke have så mange fly som først planlagt), så skal kontraktforhandlingerne senest starte i 2013. Og hvis F-16 flyet (med lidt gaffer-tape) kan flyve videre et par år efter 2020 – og det er det politikerne ønsker – så er der endnu flere år at løbe på.

Når man har taget den beslutning, kan man gå til typevalget. Og selvom kontraktforhandlingerne eksempelvis først indledes i 2013, så mener Gade og hans embedsmænd alligevel, at det er vigtigt at træffe et typevalg i år.

”En politisk principbeslutning om typevalg af nye kampfly bør (…) fortsat ske i 2010. Dette vil give dansk industri de bedste muligheder for at positionere sig i forhold til den foretrukne leverandør og dermed de bedste muligheder for at sikre ordrer samt adgang til avanceret teknologi og avancerede produktionsmetoder”

Hmmmm….. Så det er altså kun for at please industrien, at vi skal foretage et typevalg i år? For at de kan komme i gang med at få ordrer og skabe arbejdspladser? Sjovt, for som jeg skrev sidste år, så har store dele af forsvarsindustrien ikke noget imod at udskyde beslutningen lidt.

Gade har dog også et andet argument for en 2010-afgørelse i ærmet. Nemlig at datamaterialet, der ligger bag evalueringen af de tre kandidater, har en begrænset levetid. Hvis vi venter 2-3 år skal man altså starte forfra hos Projekt Nyt Kampfly (PNK), advarer Gade.

Hmmmm…. Selvfølgelig træls for de gæve gutter og gutinder i PNK. Men bortset fra det, så er det en noget tynd undskyldning. At det skulle koste x antal millioner ekstra at lave arbejdet forfra, eller opdaterer det eksisterende materiale, er småpenge i den store sammenhæng, hvis det giver et bedre beslutningsgrundlag. Det er trods alt 20 mia. vi snakker om.

Notatet indeholder også en interessant ”indholdsfortegnelse” over den anbefaling, som Gade og Forsvarsministeriet altså stadig planlægger at komme med inden sommerferien. En samlet anbefaling vil være suppleret af ni bilag. Det første bilag vil være en beskrivelse af de tre kandidater. Bilag 2-6 vil være hvert et bilag om de fem faktorer, som er opstillet til at skulle danne grundlag for anbefalingen. Det er:

Bilag 7 vil handle om forlænget anvendelse af F-16, bilag 8 er den eksterne kvalitetssikring og bilag 9 bliver Rigsrevisionens undersøgelse af hele processen.

Det fremgår ikke om man stadig satser på at den samlede anbefaling vil indeholde en prioriteret liste, som det tidligere har været planen. Eller om det bliver mere et menukort, hvor politikerne kan vælge de ting de finder vigtigst og sammensætte et egnet kampfly ud fra det. Rygterne går p.t. på, at det er det, der er på tegnebrættet nu.

Den militærfaglige anbefaling bliver naturligvis heavy-vægteren i forsamlingen og den, der nok vil blive nærlæst mest grundigt. Ifølge notatet er det realistisk at vi skal forberede os på, at tygge os igennem 4.500 sider!! Tak for kaffe…

Notatet gennemgår desuden mange af de andre kampfly-konkurrencer der er gang i i andre lande. Til sidst adresserer man en række af de historier, der har været fremme i medierne på det seneste. Blandt andet historien om den manglende adgang til JSF’ kildekode. Noget som Forsvarsministeriet slår fast ikke er særlig vigtigt.

Til sidst slår man fast, at beslutningsgrundlaget vil være det mest gennemarbejdede, der nogensinde er lavet i forbindelse med et indkøb af militært isenkram. 

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Indkøb af nye kampfly og tagget , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Gade: Beslutning nu, du

 1. Anonymous skriver:

  Hej Andreas
  Kan du ikke vedføje en link til det her notat fra forsvarsministeren?
  venlig hilsen
  Henrik

 2. Pingback: Hvid pil efter typevalg i år | andreaskrog.dk

 3. Pingback: Så blev det officielt: Typevalget af kampfly udskudt endnu en gang | andreaskrog.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *