Forligsforhandlinger live på bloggen…

For at gøre Søren Gades arbejde lidt lettere – og stille min egen nysgerrighed – har jeg spurgt S, R og SF hvad de siger til Gades ide om at han og regeringen accepterer en levetidsforlængelse af de gamle F-16 fly, som de tre oppositionspartier gerne vil have, mod at de sluger et typevalg i forbindelse med det forsvarsforlig der indgås senere i år – formentlig allerede før sommerferien. I stedet for at bruge sene nattetimer i mødelokalerne i Forsvarsministeriet, så kan vi jo lige så godt få jagerfly-delen af forliget forhandlet på plads “live” her på bloggen 🙂

John Dyrby Paulsen fra S var igen hurtigst ved tastaturet og han får derfor lov til at lægge ud:

Hvad er jeres holdning til typevalg?
Vi kigger på typevalg, når ”Projekt Nyt Kampfly” kommer med deres endelige analyse (hvilket sker i marts/april 2009)

Hvor stor betydning spiller de eventuelle nye arbejdspladser i forsvarsindustrien i jeres holdning til typevalg?
Det spiller en vis betydning, men det vigtigste er de enkelte typers anvendelighed i relation til forventede opgaver.

Bør man lægge sig fast på antal fly allerede nu, hvis man vælger at levetidsforlænge og udskyde en levering af de nye fly til eksempelvis 2020?
Det kommer an på fordele og ulemper ved at lægge sig fast. Generelt tror jeg dog, at det vil være fornuftigt af hensyn til de videre investeringer og tilpasninger af kampflystrukturen, at vi allerede nu bestemmer antallet af fly.

Holger K. Nielsen fra SF var den næste til at returnere med et svar. Han skriver:

Hvad er jeres holdning til typevalg?
Vi har ikke fastlagt nogen entydig holdning til typevalg. Det vil i første omgang afhænge af prisen -herunder de usikkerhedsmomenter der hersker desangående.

Hvor stor betydning spiller de eventuelle nye arbejdspladser i forsvarsindustrien i jeres holdning til typevalg?
Vi mener ikke at man skal vælge fly efter antallet af arbejdspladser

Bør man lægge sig fast på antal fly allerede nu, hvis man vælger at levetidsforlænge og udskyde en levering af de nye fly til eksempelvis 2020?
Det bør seriøst undersøges at levetidsforlænge F16-flyene og i forlængelse heraf udsætte beslutningen om evt. køb af nye kampfly.

Morten Helveg fra de radikale svarer:
“Vi har stadig ikke lagt os fast på hvilken type. Hensyn til industrien er ikke det afgørende for os. Vi vil gerne have undersøgt omkostninger forbundet med at levetidsforlænge F-16, jvf. Jyllandsposten søndag.”

Men hvorfor har jeg forhørt mig om holdningerne til Gades udspil hos lige netop disse tre partier? Jo, fordi S og R er selvskrevne deltagere i et forsvarsforlig, da der er tradition for brede forlig og hvor jagerflyenes fremtid bliver det centrale element. Og så fordi SF har ytret ønske om at komme med i et forlig – om de gør det er så en anden diskussion. Umiddelbart ser SF’s udmeldinger meget lovende og knap så rabiate ud, men det kan være Gade synes det bliver for meget af det gode. Og endelig fordi vi allerede lørdag hørte DF’s holdning om at soldaterne skal have det bedste materiel.

Inden partierne kommer for godt i gang og nærmest allerede får slået en handel af, så er det dog værd at vente på den samlede pakke fra embedsmændene vedrørende flyanskaffelsen (den, hvor den militære anbefaling udgør det ene af fem elementer) og mulighederne for og ikke mindst prisen på en levetidsforlængelse.

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg. Bogmærk permalinket.

Et svar til Forligsforhandlinger live på bloggen…

  1. Christopher skriver:

    Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
    I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post.
    I’ll definitely comeback.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *