På jagerfly-tur med backbencherne – og en lille konkurrence…

Som drengene på Dansk Politik har bidt mærke i, så er medlemmerne af Forsvarsudvalget netop nu ved at pakke kufferten. For på lørdag letter flyveren mod USA og en uge lang rundrejse i Guds Eget Land. Her skal medlemmerne blandt andet mødes med forsvarsminister Gates, der meget mod sin vilje ikke fik lov at forlade kontoret sammen med den øvrige Bush-administration.

Men mest vigtigt er det at medlemmerne skal besøge både Lockheed-Martin i Dallas og Boeing i St. Louis for at se på JSF’erne og Super Hornet-maskinen.

Der er flere ting, som det er værd at bide mærke i ved turen:

– De konservative og de radikale deltager slet ikke
– DF og SF sender kun nobodys fra bagerste række – ingen forsvarsordfører
– Kun S og V sender ordførerne.

Min konklusion:
Hovedparten af ordførerne har hørt rigeligt snik-snak fra producenterne og har derfor ikke behov for at bruge en uge på en fabriksrundvisning og et par power point slides. Desuden har de rejst rigeligt med forsvarskommissionen. Backbencherne sidder ikke i kommissionen og er heller ikke blevet leflet for i samme grad, så de snupper da gerne en tur til USA. Dollaren er jo også lav.

Kigger man på det konkrete program er der især én ting, der springer i øjnene:

– Der er ved LM kun sat 10 minutter af til at tale om industrisamarbejde! Det var ikke meget. Jeg talte mere end en time med to LM-folk i november.

Når det er sagt, så vil jeg gerne understrege at jeg bestemt synes turen og programmet er relevant for udvalget. Den ringe interesse i at deltage er dog meget sigende.

Endelig er det værd at bemærke, at udvalget er ved at arrangere en lignende tur op til Gripen-fabrikkerne i Linkøping i Sverige den 2. april. Havde man ikke et sådant besøg i støbeskeen havde det også set meget mærkeligt ud, og med det samme affødt spekulationer (i det mindste her på bloggen) om hvorvidt Gripen reelt var ude. Tilmeldingsfristen var i går, så nu må vi se om flere MF’ere bider på den krog. Det er trods alt kun ud og hjem samme dag.

Datoen er dog interessant. For som nævnt flere gange hører jeg flere bud på datoer, hvor den militære anbefaling og regeringens udspil til forsvarsforlig forventes offentliggjort.

Det ene bud er 25. marts sammen med Rigsrevisionens undersøgelse af hele indkøbsprocessen. Forsvarskommissionens rapport er som bekendt også ventet ultimo marts. Men et eventuelt besøg hos Gripen den 2. april sender det bud til tælling. Det ville være lidt mærkeligt at besøge nogen som ugen før var blevet sendt i gulvet af den militære anbefaling.

Så det bedste bud er efter min mening stadig ultimo april med en lancering af anbefalingen og udspillet nogenlunde synkront.

Men hvad siger I, kære læsere? Hvornår kommer den militære anbefaling?
Lad os udskrive en lille konkurrence. Send jeres bud på en dato til min mail. Den der kommer tættest på vinder en flaske Niepoort vintage portvin fra 1999. Er der flere vindere, trækker vi lod. Jeg er jo ikke Rockefeller. Og er du den i Forsvarsministeriet, der skal sende rapporten ud / der afgør hvornår den skal ud, så vil jeg naturligvis også gerne høre dit bud – men du kan naturligvis ikke vinde noget.

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg. Bogmærk permalinket.

0 svar til På jagerfly-tur med backbencherne – og en lille konkurrence…

  1. Kasper skriver:

    Folketinget har en mødefri periode i uge 15 ifm. Påsken. Så det bliver nok først derefter, men til gengæld inden Kr. Himmelfart. Så mit bedste bud er nok den 14. april 2009. Så har ordførerne også holdt generalforsamlinger i deres respektive opstillingskredse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *