Flyvsk vinterlæsning

Hvis I, kære læsere, mangler lidt læsestof til de kolde vinteraftener, så har jeg ud fra min egen bogreol lavet denne lille liste med anbefalelsesværdig flyvsk litteratur. Som en samsending mellem andreaskrog.dk og nytkampfly.dk får I her både bøger om civil og militær flyvning.

F-16 – oplevelser på danske vinger
En stærkt anbefalelsesværdig bog med danske F-16 piloters personlige røverhistorier og oplevelser med flyet. Giver os skatteydere en rigtig fin idé om hvad kampfly helt konkret bliver brugt til. Udkom i efteråret. Jeg har anmeldt den på bogblogger.dk, hvor jeg af og til også huserer.

Prophets of war
Uhyre tankevækkende bog om Lockheed Martin og den amerikanske regerings afhængighed af den store våbenproducent, der bl.a. står bag F-22 og F-35 Joint Strike Fighteren. Jeg læste og anmeldte den i sommers.

Mayday, mayday
En spændende lille beretning fra det virkelige liv. Handler om et islandsk fragtskibs forlis i Nordatlanten i 1986 og om hvordan det danske inspektionsskib Vædderen og dets Lynx-helikopter kom skibet til undsætning. Krydret med lidt konspirationsteori om hvad to ubåde lavede i området.

Gripen – The first fourth generation fighter
Et propagandaskrift skrevet af folk fra Saab og det svenske forsvar om fortræffelighederne ved Gripen-kampflyet. Giver en god indføring i hvad Gripen er for en størrelse.

F-35 Lightning II – fremtidens kampfly
En nordmands udmærkede bog om Joint Strike Fighteren. Glimrende og meget objektiv fortælling om dette fly og kampfly generelt. Jeg har tidligere anmeldt den her.

Mileage Pro
Insiderens guide til at få mest muligt ud af flyselskabernes bonusprogrammer, skrevet af Mr. Frequent Flyer Program, Randy Petersen. Biblen for alle, der har forstået, at meningen med livet er at samle bonuspoint. Har tidligere skrevet om den her.

Naked Airport
Nørdet bog om lufthavnsarkitektur gennem historien. Læste den i foråret da jeg fløj rundt i Europa. Deprimerende at læse om fortidens arkitektoniske paladser og så kigge op og skue ud over nutidens kvægtorve, hvor butikker og sikkerhedssluser har klemt al charmen ud af lufthavnene. Kan klart anbefales for de, der længes tilbage til de gode gamle dage. Har tidligere skrevet om den her.

The Naked Pilot
Bog om den menneskelige faktor i flyulykker. Ja, det er hvad der står på forsiden. Har stået gemt væk på bogreolen indtil jeg opdagede nu. Startede på den under en flyvetur kort før jul.

Luftens Helte
A.P. Møller-eksperten Søren Ellemoses meget læseværdige fortælling om Maersk Air. Jeg har tidligere anmeldt den her.

The Southwest Airlines Way
Fortæller hemmeligheden bag verdens første og mest succesfulde lavprisluftfartsselskab.

Danskernes fly
Flot fotobog med billeder af stort set alle flytyper indregistreret i Danmark. Krydret med tekster om de enkelte flytyper. Giver et godt indtryk af det brogede dansk flymiljø.

Mayday Kastrup – Vi styrter
Fortællinger fra Kastrup Lufthavns barndom – før det blev forvandlet til et indkøbscenter. Handler mest om flyulykker i eller tæt på lufthavnen.

Kløvermarkens lykkelige flyvere med deres skrabede fly
Fantastisk lille sag fra 1973 om dansk flyvnings allertidligste barndom i 1910’erne fortalt af en af dem, som var med. Fandt den på et antikvariat og anmeldte den på bogblogger.dk

Unfriendly skies
En afslørende bog fra 1989 om hvor slemt det står til med flysikkerhed m.m. i amerikansk luftfart efter dereguleringen af luftrummet. Skrevet af den mystiske ”Kaptajn X”. Tror jeg købte den i en 1-dollar butik i USA i 1994.

Air Babylon
En crazy nøgleroman om alle uartighederne og hemmelighederne i et moderne luftfartsselskab. Skæg læsning, som (muligvis) er baseret på virkelige hændelser.

Flypassagerens hvem hvad hvor
Den flyvende kusine til Politikens årlige Hvem-Hvad-Hvor-opslagsværk er en engelsk oversættelse, der giver svar på alt hvad der er værd at vide for flyrejsende. 1979-versionen står på min hylde. Selvom der er sket meget med hensyn til flytyper, serviceniveauer, selskaber og lign., så er det stadig et godt opslagsværk, der giver en masse nyttig viden til den nysgerrige flyrejsende. Og guf for nostalgikerne.

Flyvemeteorologisk håndbog
Så bliver det rigtig nørdet. En lille 52-siders sag udgivet af forsikringsselskabet Hafnia i 1988 giver svar på alt hvad der er værd at vide fra A til Å om vejret i forbindelse med flyvning. Giver svar på hvad isotacher og tropopausen er for noget – for dem, der bare ikke kan leve uden at vide det.

Aviation year by year
Stort opslagsværk, hvor de væsentligste begivenheder år for år er omtalt i små korte notitser.

SAS – Når tiden er vigtigst
En god beskrivelse fra 2005 af SAS’ daværende strategi skrevet af den daværende marketingchef Jens Willumsen. God til at blive mere klog på SAS.

Riv pyramiderne ned
Pligtlæsning for alle journalister, aktieanalytikere, erhvervskommentatorer og hvad de ellers kalder sig, der udtaler sig om SAS’ fortid og fremtid. Den navnkundige SAS-chef Jan Carlzons ikoniske værk, som varmt kan anbefales, hvis man vil forstå hvorfor Carlzon var en succes.

Når vikinger slås
En ledelsesbog, der handler om kulturen i skandinaviske virksomheder som Arla, SAS og Nordea, hvor norske, svenske og danske virksomhedskulturer møder hinanden. Viser tydeligt at livet i en fællesskandinavisk virksomhed ikke altid er lutter lagkage.

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Civil luftfart, Helikopterindkøb, Indkøb af nye kampfly og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Flyvsk vinterlæsning

 1. Cphmoose skriver:

  Kan du ikke engang ved lejlighed skrive et indlæg om hvorfor meningen med livet er at samle bonuspoint?

  Jeg samler dem flittigt, som en anden lille arbejdsbi, men det var altså sjovere den gang en business class tur til Moskva med SAS nærmest gav point nok til en weekend i Rom bag i flyet.

  I øjeblikket skal man jo nærmest til Bangkok og retur på econnomy for at samle point nok til en muffin og en kop kaffe.

  Cphmoose

 2. Jesper Hansen skriver:

  Må jeg foreslå en bog mere? Søflyverne af Torben Mygdal-Meyer – en underholdende og letlæst bog om marine-helikopterne og ikke mindst de glade alouette-dage i 60’rene samt den barske tjeneste i Nordatlanten.

  mvh
  Jesper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *