Regeringsgrundlag uden passagerafgift

Forslaget om at indføre en passagerafgift på 75 kroner per passager, der letter fra en dansk lufthavn, kom i sidste ende ikke med i regeringsgrundlaget for den nye S-R-SF-regering. Dermed ånder en stor del af den danske luftfartsbranche lettet op – for  ikke at sige hele branchen. Men især de jyske lufthavnsdirektører og Cimber Sterling-ledelsen. I Aalborg er man midt i arbejdet med at udbygge lufthavnen og hos Cimber kommer en stor del af indtjeningen fra indenrigsruterne, hvor Cimber flyver på alle seks ruter fra Kastrup og ud i landet.

I stedet for at gøre noget dårligt for luftfarten, så vil man faktisk gøre noget godt. I hvert fald for en enkel spiller i branchen – den kapitalfondsejede Københavns Lufthavn. På side 31 har nemlig, uden yderligere forklaring, indsneget sig en enkel sætning, der lyder således:

”Regeringen ønsker at bevare Kastrup Lufthavn som et centralt knudepunkt for lufttrafikken og vil analysere muligheden for at tage initiativer der fremmer dette mål mest muligt.”

Og så står det ellers frit for at tolke hvad der menes med det. For mig lugter det af to ting. For det første at SAS ikke er til salg og regeringen, i så stor udstrækning det er muligt når man kun har 14% af aktierne, vil kæmpe for at SAS’ primære hub er Kastrup. For det andet, at man vil etablere en såkaldt ruteetableringsfond, der med offentlige penge i ryggen skal arbejde for at skaffe nye flyruter til Kastrup. Ekstremt konkurrenceforvridende og diskriminerende har det tidligere lydt om den idé fra de førnævnte jyske lufthavnsdirektører. Og det kan de have ret i. Men jeg tror det for regeringen er vigtigere at sikre, at København forbliver et knudepunkt i konkurrence med Stockholm, Berlin, Hamborg og lignende. København er landets hovedstad og når København klarer sig godt internationalt, så smitter det af på hele landet.

Det var de to eneste ting med et snert af luftfart som henholdsvis ikke stod og stod nævnt i grundlaget.

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Civil luftfart og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *