Holland & Holger

Holland har bedt Joint Strike Fighterens programkontor se på muligheden for at hollænderne trækker sig ud af JSF-projektets næste fase, kaldet “initial operational test and evaluation”-fasen (IOT&E-phase), og slipper for at skulle betale for to testfly. Det har fået SF’s Holger K. Nielsen til at spørge forsvarsministeren, hvorfor hollænderne (muligvis, red.) kan, når vi tilsyneladende ikke kan trække os ud af JSF-programmet. I forbindelse med de netop afsluttede spareforhandlinger om Forsvaret kom det nemlig frem, at DK ikke kan slippe for at betale op mod DKK 680 mio. i bidrag til JSF over de kommede få år.

Hollands spørgsmål kommer som en konsekvens af den beslutning, som et flertal i parlamentet vedtog i maj, om at Holland skal trække sig ud af programmet. En vedtagelse uden den store reelle betydning, da Holland på det tidspunkt var sat på politisk standby frem til valget i starten af juni. Men nu har forsvarsministeriet alligevel sat gang i sonderinger af mulighederne.

Det bliver særdeles interessant at se, hvad ministeren kommer op med af forklaring på dette. Det er dog værd at hæfte sig ved, at Holland som nævnt kigger på at trække sig fra IOT&E-fasen, hvor landet har skrevet sig op til at modtage to testfly. Danmark deltager p.t. i PSFD-fasen, og vi har ingen aftaler om selv at skulle teste et fly.

Læs mit tidligere indlæg om dansk JSF-exit her.

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Indkøb af nye kampfly og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *