JSF: Gripen har ingen ting…

Når jeg taler med Boeing og Lockheed-Martin folkene, så taler de naturligvis meget om deres egne fly (henholdsvis F-18 og JSF), men de sammenligner også med konkurrentens fly og taler en del om konkurrenten. Der er dog også en tredje kandidat i kampen om at blive fremtidens danske jagerfly, og det er svenske Gripen Next Generation. Den er der bare ingen af folkene fra de to amerikanske flyproducenter, der taler særligt meget om. For ikke at sige, at de slet ikke taler om den. Og hvorfor så ikke? Det spurgte jeg Lockheed-Martins Tom Burbage om da han var i landet i starten af oktober. Han svarede:

“They (Gripen, red.) have an undefined configuration, no testprogram and no launch customer. (…) They don’t have an airplane. Their own country ain’t buying it, there has been no sales to anybody.”

Han fortsatte:

“When the Boeing-guys came in the whole competition changed. Suddenly there was a credible competitor to F-35 (JSF). And the competition kind of went down to those two airplanes (JSF og F-18, red.).”

Hmmmm. Gripen NG er altså mest en ide på tegnebordet og ikke et rigtigt fly, som bliver testfløjet, konfigureret osv. Derfor er den ikke en seriøs konkurrent til JSF ser ud til at være pointen. Nej, valget står mellem de to yderpoler, JSF og F-18. Interessante og dejligt ligefremme udtalelser. Gad vide hvad Gripen selv har at sige i den sag.

Gripens danske kampagnechef Michael Olofsson svarer:

“Vad gäller Gripen NG har vi ett alldeles utmärkt väldefinierat testprogram och konfiguration. Under fas ett som avslutades precis innan sommaren i år flög vi 79 sorties med vårt Gripen NG Demoflygplan för att framför allt verifiera integrationen av den nya och starkare F414-motorn. Under sommaren och hösten har flygplanet stått på marken då vi påbörjade fas 2 där vi nu har installerat AESA-radar, nya Missile Approach Warners, aktiverat tankarna för extra internt bränsle, integrerat större drop tanks, etc. Verifieringsflygningarna för detta har nu påbörjats (med start den här veckan faktiskt) och beräknas pågå fram till nästa sommar när fas 3 inleds där det nya avioniksystemet ska integreras. Allt löper enligt plan och jag vet inte vad LM anser att man mer ska ha gjort för att programmet ska anses vara definierat?

Avseende Launch Customer är det naturligtvis korrekt att inget land ännu skrivit kontrakt på Gripen NG – men glöm då inte bort att det bara finns kontrakt på 31 styck JSF hittills… Hur som helst, den svenska regeringen skriver i september i år följande i sin budgetproposition för 2010:

”Saab AB överlämnade den 2 februari 2009 en offert till Brasilien avseende 36 nyproducerade JAS 39 Gripen. Erbjudandet bygger på, att om Brasilien anskaffar Gripensystemet, att JAS 39 E/F samutvecklas av Sverige och Brasilien samt att svenska JAS 39 C/D flygplan uppgraderas till JAS 39 E/F. Regeringen har uttryckt sitt stöd för denna inriktning. Brasiliens offertförfrågan medför att Sverige har fått en möjlighet att pröva förutsättningarna för att dela vidareutvecklings-, vidmakthållande- och underhållskostnader för flygsystemet med ett partnerland. Genom samarbetet med Brasilien skulle ett flygsystem kunna erhållas med högre operativ effekt, lägre vidmakthållandekostnader och bättre exportmöjligheter. Brasilien kan fatta beslut om nytt flygsystem senare under 2009 varefter förhandlingar kan påbörjas. Om annat land än Brasilien blir aktuellt som partnerland för Sverige gäller motsvarande förutsättningar.”

Detta innebär alltså att Sverige står bakom utvecklingen av Gripen NG (kallas Gripen E/F i Sverige) och att man garanterar att man kommer att operera Gripen NG tillsammans med andra som väljer Gripen NG – till exempel Danmark.

Vad gäller Super Hornet som ”credible competitor” finns hur mycket som helst att säga. Det mest intressanta är kanske att US Navy endast garanterar operation, uppgraderingar, etc av flygplanen till 2035 – något som förstås är väldigt intressant om Danmark (enligt Sören Gade i Jyllands-Posten förra veckan) ska få nya kampfly först 2018-2020. Även om Boeing hävdar att massor av andra kunder kommer att köpa Super Hornet är det ju ett faktum (som du själv skrivit om) att produktionen av Super Hornet faktiskt slutar i oktober 2013…”

Det er i øvrigt værd at bemærke hvor offensive Lockheed-Martin-folkene er blevet på det seneste over for konkurrenterne. Tidligere har de holdt sig pænt tilbage med en storfavorits sædvanlige ro, og uden behov for at markere sig sådan som især Boeing har gjort det det seneste år. Men først var der dette udfald mod Boeing F-18, som Boeing svarede igen på, og nu dette angreb på Gripen.

Er den lange ventetid mon for alvor ved at gøre JSF-folkene nervøse for om de nu også snupper trofæet?

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Indkøb af nye kampfly og tagget , , . Bogmærk permalinket.

0 svar til JSF: Gripen har ingen ting…

  1. Andreas skriver:

    🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *