Så blev det officielt: Typevalget af kampfly udskudt endnu en gang

I en pressemeddelelse meddeler den nye forsvarsminister Gitte Lillelund Bech her til aften, at man udsætter indkøbet af nye kampfly. Det var jo helt som ventet. Ministerens forklaring er at forsvaret har analyseret sig frem til, at de eksisterende F-16 fly kan flyve 2-4 år længere end først antaget. Det skyldes blandt andet at man i forsvarsforliget fra juni sidste år nedsatte antallet af operative fly fra 48 til 30. Dermed skal man ikke partout modtage de første fly i 2016, men vente til 2018 eller 2020. Som nævnt tidligere, så vurderer forsvarsministeriet at der vil gå fem år fra man indleder kontraktforhandlinger og til flyene leveres. Dermed kan man vente til 2013 med at træffe et typevalg og indlede forhandlinger, og så stadig få flyene i 2018. I følge ministerens pressemeddelelse, skal beslutningen om typevalg træffes i denne forsvarsforligsperiode fra 2010 – 2014.

Konkret siger ministeren:

“Det har nu vist sig, at vi kan flyve 2-4 år længere med F-16 flyene. Det er derfor min vurdering – og det har vi drøftet i Regeringen – at vi bør udskyde købet af nye kampfly tilsvarende, hvilket jeg i dag forelægger partierne bag forsvarsforliget. Det indebærer samtidig, at vi heller ikke nu skal bestemme os for, hvilken type kampfly vi skal købe. Det er almindelig sund fornuft også at vente et par år med den beslutning.”

Præcis som forudsagt her på bloggen og flere andre steder, så bliver typevalget, som Gade ellers i januar schedulerede til første halvdel af 2010, udskudt “et par år”. Vi har tidligere set lidt på hvad det betyder for Danmarks største forsvarsvirksomhed, Terma.

Men hvad betyder det for de tre kandiderende fly, Boeing F-18 Super Hornet, F-35 Joint Strike Fighter og JAS-39 Gripen?

For F-18 er det katastrofalt. Hvis de skulle have haft en chance, så skulle man have smedet nu. I 2012-13 kører F-18 produktionsbåndet på sidste vers, hvilket vil være en endnu større klods om benet på dem end det er i dag. I Brasilien er F-18 med i den konkurrence om i første omgang 36 og siden hen mange flere fly, som forventes afsluttet ultimo marts. Men her er det primært de to andre duellanter, franske Rafale og svenske Gripen, der nævnes som favoritter. Og i Indien er man med i et felt på seks næsten ligeværdige bejlere til de mere end 100 fly, som verdens største demokrati er på udkig efter. I USA slår en række senatorer, blandt fra Missouri hvor F-18 produceres, stadig på tromme for en ny flerårsindkøbsaftale for US Navy, for at kompensere for forsinkelsen af JSF-flyene. Men forsvarsminister Gates er afvisende.

For JSF er det wunderbar. Sidste uges rygte om, at forsvaret foretrak F-18, har nok givet en smule sved på panden i JSF-lejren. Diverse kritiske udmeldinger om højere pris og generel spanking af JSF-projektet i præcis samme periode, gjorde ikke just livet lettere. Men nu er vejen i høj grad banet for et salg af JSF-fly til Danmark. Ikke på det tidspunkt man havde troet, men det skal nok komme. JSF’s storfavoritrolle er med denne udskydelse blevet endnu større. For om 2-3 år er det slet ikke sikkert, at de to andre fly længere er på hylderne hos kampflykøbmændene.

For Gripen betyder det, at man kan bruge den danske udskydelse som salgsargument i andre dele af verden. De ved de ikke kan vinde over JSF, men de kan over for potentielle kunder udlægge udskydelsen som et udtryk for, at JSF ikke er så god som mange tror. At Gripen kan spille (næsten) lige op med femte generationsflyet.

Nå, men så ved jeg da, hvad jeg skal lave de næste par år….

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Indkøb af nye kampfly og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Så blev det officielt: Typevalget af kampfly udskudt endnu en gang

  1. Cphmoose skriver:

    Men hvad var det lige der sket for DR med F18 rygtet?

    Er historien at forsvarsministeren fik et vink med en Super Hornet om at der ikke er penge til nye kampfly?

    Forsvarsministeren besluttede bare at vente 2-3 år med at fortælle det til FLV, dansk industri og vores allierede i NATO.

    Cphmoose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *