"Store kampfly tema"

Deadline 22.30 på DR2 havde i går aftes “store kampfly-tema“. Hele seks gæster parret to og to i tre debatter med vært Mads Brügger som ordstyrer.

Første match stod mellem forskerne Bertel Heurlin og Mikkel Vedby Rasmussen. Heurlin glimrede ved ikke at have styr på de mest elementære detaljer, mens Vedby Rasmussen som så mange gange før slog til lyd for, at vi burde definere hvad det er for et forsvar vi gerne vil have, inden vi beslutter os for om vi har brug for kampfly, hvor mange og hvilket mærke. Ikke noget nyt under solen.

Næste etape var en besynderlig oplevelse med Weekendavisens Anne Knudsen og Ingeniørens Rolf Ask Clausen. To personer, der tydeligvis ikke vidste særlig meget om detaljerne i det her indkøb. Spøjst valg af gæster. Ask Clausen medbragte nogle besynderlige lommeudregninger, som Ingeniøren har begået på prisen på de tre fly. Jeg har altid holdt mig fra lignende gætværk, da der florerer så mange forskellige tal derude alt efter om man taler om:

– flystel
– flystel og motor
– flystel, motor og elektronik
– flystel, motor, elektronik og våben
– flystel, motor, elektronik, våben og reservedele
– flystel, motor, elektronik, våben, reservedele og træning

JSF kommer ud med en pris på det dobbelte af den billigste konkurrent, F-18. Men det er baseret på prisen på en sending fly fra de første tidlige produktionsfaser og ikke på en forventet pris på flyet, når det er gået i egentlig masseproduktion, som man må forvente det er, når Danmark skal have fly leveret. Gripens pris er den som Gripen har fortalt Ingeniøren. Spøjs sammenblanding af æble, pærer og bananer.

Knudsen kendte tydeligvis kun JSF-programmet fra diverse overskrifter og proklamerede at man i USA betegnede det som en “skandale”. Det er ikke skide godt kørende, men forsvarsminister Gates har som bekendt noget udtrykt sin tillid til projektet. Knudsen vidste så heller ikke at vi blot går i gang med forhandlinger når typevalget er truffet, og ikke skriver under på en slutseddel før 2-3 år efter typevalg.

Showet blev rundet af med en politisk diskussion mellem John Dyrby (S) og Frank Aaen (EL), da både daværende forsvarsminister Søren Gade og de borgerlige ordfører havde sagt nej tak. Her var endelig to, der vidste lidt om sagen. Men Aaen befinder sig som bekendt på en hel anden planet i denne sammenhæng.

I løbet af eftermiddagen i dag tirsdag diskuterer politikerne i øvrigt i Folketingssalen et forslag, fremsat af Enhedslisten, om at udskyde beslutningen. Ingen af partierne i forsvarsforliget hopper med på den vogn, men det bliver alligevel interessant at høre hvordan partierne hver især vil holde en dør på klem for en udskydelse.

Dette indlæg blev udgivet i Alle indlæg, Indkøb af nye kampfly og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *