Lidt VIP-fly nørderier og Air Force One-spotting

Med vrimlen af internationale VIP’er i København i disse dage, vrimler det også med VIP-fly i alle afskygninger. Lad os kigge nærmere på nogle af de mest prominente gæstefly.

Den amerikanske førstedame ankom i dag i en ombygget Boeing 757′er, som US Air Force har fire af og som bruges til at transportere folk som vicepræsidenten (så hedder flyets kaldesignal Air Force Two), førstedamen og diverse senatorer rundt i verden.

Den brasilianske præsident Lula da Silva kom også til byen i dag. Og ligesom den amerikanske præsident flyver i et amerikansk bygget fly og de tyske, franske og spanske statsoverhoveder flyver med Airbus, så flyver den brasilianske præsident i et fly fra den brasilianske flyproducent Embraer. Brasilianerne har egentlig en Airbus A319 i VIP-konfiguration med navnet “Brazilian Air Force One”, men Lula havde valgt at ankomme i en af de to Embraer jetfly, der er nummer to og tre i VIP-fly hakkeordenen i sambalandet.

Den spanske konge og hustru er også fløjet hertil. Det gjorde de i en Airbus A310 fra det spanske flyvevåben. Tyskerne og franskmændene har lignende A310′er som VIP-fly.

Torsdag aften forventes Japans nye premierminister at ankomme og evt. have kronprinsen med. Han kommer sandsynligvis i “Japanese Air Force One”, som er kaldesignalet for det ene af de to Boeing 747-fly, som det japanske flyvevåben har til VIP-flyvninger. Og japanerne har for vane at tage begge fly med. Det gjorde de i 2002 til EU/Asien-topmøde i København. Mon ikke de gør det igen i år, blot for at markere sig over for Obama, når han fredag kommer anstigende i sin 747′er.

Og så er der selvfølgelig ham Obama, der kommer fredag. De fleste af jer kære læsere ved sikkert hvordan Air Force One ser ud, så lad os i stedet beskue “Marine One”, som sandsynligvis skal flyve præsidenten fra lufthavnen til Bella Center.

Selvom vi alle ved hvordan Air Force One ser ud (hvis ikke, så se skodfilmen “Air Force One” eller eksempelvis “The Portland Trip“-afsnittet af West Wing eller et andet flyvende WW-afsnit), så kunne det være nogen havde lyst til at nærstudere flyet i virkeligheden, når det fredag sætter hjulene ned på dansk jord. Og hvor gør man så det bedst?

Jo, svaret er desværre nok Flyvergrillen for enden af Amager Landevej. Desværre, for det er her alle andre også vil søge hen og her alle psyco-flyspotterne vil stå. Men det er også her man bedst vil kunne se flyet, uanset hvilken bane det bruger. Man er dog langt væk fra der hvor Obama vil stå af flyet. Det vil sandsynligvis være ovre på Cargo-forpladsen i den helt anden ende af lufthavnen.

Der er dog også andre muligheder. Her handler det først og fremmest om at holde øje med vindretningen fredag morgen. Det afgør nemlig om flyet kommer ind over Øresund fra Sverige eller Køge Bugt mod landingsbanen. Fly lander og letter op mod vinden og vest er den absolut mest almindelige vindretning her i landet. Der er derfor størst sandsynlighed for at flyet vil komme ind over Øresund og Saltholm for at lande på Bane 22 Left.

Hvis det er tilfældet, kan man med fordel tage ophold på Amager Strands sydlige del eller i de to lystbådehavne mellem Amager Strand og motorvejen/lufthavnen. Lige mellem de lystbådehavne er der en pæn græshøj, hvor fra man snildt ville kunne se Air Force One komme ind mod Kastrup. Det allerbedste alternativ til Flyvergrillen er dog nok Kystvejen, der går vestom lufthavnen ned mod Dragør. På den vej vil man normalt kunne stå lige under indflyvningen. Men om man må det på fredag kan jeg godt tvivle på.

Er vinden stadig i vest når Obama letter igen ved 12-tiden, så bør man søge ud i den anden ende af lufthavnen omkring Tømmerupvej – men de lettende fly kan også ses fra Field’s cafeteria…

Tager man på Flyvergrillen bør man nok komme tidligt, selvom jeg ikke tror der vil være helt så meget run på klokken 7 som klokken 12. Kommer man op af formiddagen for kun at få et glimt når den tager afsted igen, kunne det være et smart fif at medbringe en trappestige.

Det bedste vue af flyet vil man dog nok få på TV2 News…

PS: For knap to år siden skrev jeg i øvrigt dette indlæg om en bog om Air Force One-flyene gennem tiden og andre landes “Air Force One-fly”.

This entry was posted in Alle indlæg, Civil luftfart and tagged , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Lidt VIP-fly nørderier og Air Force One-spotting

  1. Kasper Hyllested says:

    Hvad er det for noget med at sige, at “Air Force One” er en skodfilm? Det er helt forkert. AFO er en glimrende måde at tilbringe en aften på TV3, hvor den heldigvis sendes så ofte, at jeg ikke har haft behov for at købe filmen.

  2. PSJ says:

    Fedt indlæg – mange tak.

    Er det ikke lidt kedeligt/mærkeligt, at de alle sammen kalder det ” xx Airforce One “.

    Samt er det forøvrigt ikke også mere kaldebetegnelsen for det fly præsidenten sidder i – end det er 747′eren?

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>